Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде брифинг пред медиите

...
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде брифинг пред медиите
Коментари Харесай

Кунчев обяви нов срок за поставянето на бустерна доза

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев  даде брифинг пред медиите по отношение на решение на управлението на министерството за понижаване на периода за слагане на бустерни ваксини против COVID-19.  

Вече има нов период за слагането на бустерна доза след първа и втора игла от ваксина против COVID-19. Той ще бъде понижен от 6 на 3 месеца , а причина за това е и новият вариант - Омикрон .

„ Изследванията демонстрират, че интервалът на 3 месеца обезпечава задоволително мощен имунен отговор,  тъй че индивидът направил бустерна доза, да получи оптималната отбрана. При еднодозовата ваксина " Янсен " този интервал е от 2 месеца, тъй като такава е рекомендацията на специалистите ", сподели Кунчев.

Хората ще могат да си поставят бустерна доза по новите периоди от на следващия ден.

" Имаме увещание от Информационно обслужване, че това ще може да стане от 31 декември. Мисля, че ще съумеят. Това предписание важи единствено за хора над 18 година, не включва децата . Никъде по света няма рекомендация да се прави бустерна за деца ", сподели още Ангел Кунчев.

„ Освен тази точка е прегледано и  удължаването на периода, при възрастните хора над 65 година, да получат ваксина против грип , която да е безвъзмездна в рамките и на месец януари. Ще вършим ваксина против грип до пика на пандемията “, разясни още той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР